Alla inlägg den 17 februari 2011

Av Annika Skeppstedt - 17 februari 2011 10:35

Även om Koerhult inte är en skogsfastighet finns här Träd! Träd som blåst ner, träd som ohjälpligt lutar åt ena eller andra hållet, träd som står i vägen. Någon traktor att köra bort dem med finns här inte, men det betyder inte att det saknas hästkrafter!

Alltså tas dessa i bruk för att forsla fram virket till gårdsplanen där det så småningom ska kapas och klyvas till lagom munsbitar åt kakelugnen.


Först ut att dra sitt träd till stacken blev lille Hippo! Denne energiske lille krabat kämpade på med långa björkslanor, men det som tog mest på krafterna var den bitvis djupa snön. Till hjälp och arbetsledare hade vi en skogshästförare under utbildning, och stockarna drogs med en sprillans ny domänsax!

    Hippo redo att forsla ner första björkslanan! (Klicka för större bild!)


   Hippos dagsverke: fyra björkslanor!


Veckan därpå var det dags för Sissi att ta ner de stora stockarna. Mycket har denna dam dragit på, men mig veterligen aldrig timmer! Även detta uppdrag klarade hon med glans -"Sissihäst, alltid bäst". Inte var det motorväg heller där de låg, gamla offer för Gudrun som ingen tagit hand om. Trots att det gått några år var virket kärnfriskt, antagligen tack vare att det inte haft så mycket markkontakt. Sissi förstod vad hon skulle göra och drog ut dem lugnt och fint. Egentligen fick hon dra lite för långt med saxen, som oftast används för att dra virket fram till en vagn eller kälke, men i brist på sådana redskap fick hon dra fram till gårdsplanen. Det var i alla fall snö och is så hon hade inga problem att få med sig stockarna, och efter några vändor låg ett drygt ton på plats! På önskelistan: en lunningsbåge!

    Sissi väntar på startsignal!


    Lugnt och fint körs stocken ner för backen!


Jag är såå stolt över henne, och ännu en gång har en fjordhäst visat vilken fantastisk allroundhäst den är! Stort tack till Juha för en fin arbetsinsats med bästa Sissi!


/Annika

Ovido - Quiz & Flashcards